JIkke de Ruiter

Het Ontwikkelingsinstituut is ook actief in Nederland.  Daar werken we samen met Jikke de Ruiter.

 

Jikke doorloopt in de jaren ‘80 de studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en studeert in 1987 af op Moderne Letterkunde. Tijdens deze studie behaalt ze haar eerstegraads bevoegdheid in didactiek en wordt ze docente Nederlands en Communicatie op verschillende scholen.

 

Vanaf 1992 ontwikkelt ze zich tot communicatietrainer en werkt ze aan een van de kernmissies in haar leven: bijdragen aan groter begrip tussen mensen.

 

Verder specialiseert zij zich in individuele coaching gerelateerd aan professionele contexten. Haar expertise ligt in het leggen van verbanden tussen competentieverwerving en persoonsontwikkeling.

 

In 2006 volgt zij het traject tot Trainer Ontwikkelingsgericht Coachen en wordt ze vervolgens door Rudy Vandamme individueel opgeleid om trainingen in de Ontwikkelingsgerichte benadering te leiden.

 

Daarnaast is zij personal coach, teambegeleider, adviseur, spreker en “Neerlandica”.  Ze faciliteert dialogen en is gespreksleider bij evenementen. 

 

Ze coacht ook docenten van scholen en bedrijven en helpt om peercoaching in het onderwijs op te zetten.

 

Ze heeft het tot haar missie gemaakt om de dialoog in ere te herstellen en zijn plek terug te geven in professionele communicatie.

 

Jikke noemt zichzelf een vrije leraar en is laagdrempelig, prikkelend, confronterend, betrokken en nieuwsgierig maar altijd gericht op de ontwikkeling van de ander en zijn of haar geheel.

 

Haar onderzoeksvraag is: Wanneer worden gesprekken zingevend?